När något så rätt, blir så fel
Kategori: Allmänt
Det svenska badmintonförbundet har tänkt att de ska bli mer jämställda och inkluderande. Man har länge startat olika projekt där man vill färmja idrottande kvinnor och locka fler kvinnor till badmintonsporten. Det är bra, då majoriteten är män. Innan man bytte regelverk från det gamla räknesystemet till det nuvarande så spelade män bäst av 3 set till 15 medan kvinnor spelade till 11. Varför? vem vet. Men nu spelar både kvinnor och män bäst av tre set till 21. Ett jämställdhetspoäng, check.
Något annat som är väldigt fint med just badmintonsporten (inom Sverige) är att när det tävlas i lag, såsom seriespel, så spelar kvinnor och män tillsammans. Men tävlar i herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Tilsammans ska man försöka vinna bäst av åtta delmatcher. Sedan kan man problematisera varför det heter herr- och damdubbel, men det perspektivet kommer jag i första hand inte se på nu. Men okej, två jämställdhetspoäng.
När man spelar på elitnivå inom badminton, så spelar man ofta med domare. Domaren dömer matchen och ser till att allt går rätt till. Men varje match börjar alltid med att domaren säger: "Mina damer och herrar, på min högra sida...". Här exkluderas en hel del människor, bara genom att varje domare, varje match, måste börja med just den frasen. Varför? vem vet. "Mina vänner..", "Min kära publik..." eller "Välkomna till denna match...". En så liten ändring, men som kan göra en stor skillnad för att alla människor ska känna sig just välkomna till vår fantastiska sport.
Men nu till varför jag ville skriva det här inlägget.
Svenska badmintonförbundet har sedan tidigare nämnt gjort försök till att inkludera och göra sporten mer jämställd. Det senaste inom badminton är nu att man öppnar upp för elitklassade kvinnor att spela i herrklassen. På hemsidan skriver man att anledningen till ändringen är att de vill, i allt större utsträckning, tillåta kvinnor att tävla mot män eftersom damklasserna i vissa fall har för få deltagare.
När Lergöksträffen avgjordes i helgen var det med delvis nya förutsättningar. Nytt för året var att elitklassade damer också kunde tävla mot herrar i b-klassen – ett uppskattat inslag som gör att elitklassade damer får chansen att tävla mer.
- För elitklassade tjejer på mindre orter finns det få tävlingstillfällen. Och åker man många mil för att vara med på en tävling så kan det hända att man blir utslagen direkt. Det kan bli långa resor för lite speltid och vi ville underlätta för elitklassade tjejer att tävla så mycket som möjligt, säger Erik Säfsten.
www.badminton.nu
Såhär långt låter det ju faktiskt riktigt bra. Man tillåter kvinnor att spela i herrklassen för att de ska få chans att tävla mer och inte behöva lägga så mycket tid och pengar på att åka långväga för att tävla. Detta går ju helt i linje med badmintonförbundets tanke om att locka fler kvinnor till sporten men framförallt värna om dem man har. Dock ser jag det även ur ett annat perspektiv. Jag vill bara först förtydliga att jag tycker att idén om att kvinnor får chans att spela i herrklassen, ifall de vill, är mycket bra. Jämställdhetspoäng nummer tre, check.
Det första som jag ser blir problematiskt är att man likställer Sveriges elitdamer med herrarnas nästsämsta klass, b-klassen. Man öppnar alltså upp männens nästsämsta klass för Sveriges bästa kvinnor. Det tycker jag är nedvärderande och problematiskt. För detta speglar sig i hur vi generellt i samhället ser på kvinnor och män. Kvinnor som det svagare könet.
Det andra som jag tycker är problematiskt med det här är att man tar sig rätten att bestämma över kvinnorna och hänvisa dem till den klass man tycker passar dem bäst. Har kvinnor inte en egen förmåga att kunna bestämma själva vilken klass de vill och kan spela? Jag tror att kvinnor är fullt kapabla till att avgöra vilken klass de bör spela. Tydligen har man en annan syn på det i det här fallet.
När jag tog upp det här till diskussion fick jag bland annat argumentet att det blir synd om herrarna i de högre klasserna (elitklass och A-klass) om det får möta sämre tjejer. På vilket sätt är det synd om oss? eller är det oron över att kvinnorna eventuellt vinner över oss? Återigen avspeglar sig samhällets synsätt på kvinnor och män. Jag tänker att vi kan göra en jämförelse: "Man kan ju inte låta homosexuella gå på straighta nattklubbar, det är ju synd om de heterosexuella som måste stå ut med de homosexuella som dansar omkring." Det här låter inte klokt. Håller med!
Öppna upp herrklassen helt för elitdamer. Låt kvinnorna själva få bestämma och avgöra vilken klass de vill prova att utmana män i. Det är ingen som förlorar på det. Det enda männen eventuellt kan få är en förlorad match i statistiken. Det är väl inte så farligt, det är ju trots allt bara en sport och inte på liv eller död. Gör om och gör rätt så kommer jämställdhetspoängen rulla in än mer i framtiden.