Konsumtion - lyxliv och undergång
Kategori: Allmänt
Sverige klättrar på listan över länder med störst ekologiskt fotavtryck. Vi som bor i Sverige har det tionde största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. Vi lever som om vi hade 4,2 jordklot. Vår konsumtion leder till arbetstillfällen men i allt högre grad även till fattigdom, flykt och krig i andra länder. Visst är det orättvist?
www.wwf.se
Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Alla val vi gör i affären påverkar alltid någon annan på något sätt. Helt säkert på bättre och sämre sätt. Väljer jag att handla billiga kläder kan man till 98% säkerhet veta att det finns en anledning till varför kläderna är så billiga. Antagligen för att de är producerade i ett annat land, med arbetare som har både arbetsvillkor och lön som ingen i Sverige skulle acceptera, någonsin.
WWF skriver att vår konsumtion påverkar de allra fattigaste mest. Det vi konsumerar bidrar till koldioxidutsläpp. Det påverkar klimatet vilket i sin tur leder till stora konsekvenser för fattiga människor på vårt jordklot och i förlägningen även oss själva. Vår konsumtion, med alla utsläpp som det innebär, leder till torka, översvämmningar, försurning av haven och höjning av havsytan. Våra möjligheter att leva goda liv försämras avsevärt. Vi behöver agera nu och de för att kommande generationer ska få ett gott liv.
År 2050 kan antalet människor på flykt på grund av klimatförändringar vara 200–700 miljoner om utvecklingen inte vänder snart. Genom att förändra våra konsumtionsmönster och minska våra koldioxidutsläpp bidrar vi till möjligheterna för fattiga länder att utvecklas.
Vi i västvärlden konsumerar och reser som aldrig förr. Vi lever i lyx och överflöd vilket gör att människor i andra delar av världen påverkas och uttnyttjas. Allt handlar om våra globala relationer.
Vi ett seminarie som handlade om just globala relationer. Vår tutorledare berättade för oss om sydafrikansk vinproduktion. Hon berättade att vinproduktionen i Sydafrika påverkar många människor väldigt negativt. Dåliga arbetsförhållanden och dåliga arbetsvillkor. Det är ett problem man är väl medveten om. Men trots den vetskapen så är Sverige, med sitt "duktiga" alkohol-monopol, den största inköpare av vin från Sydafrika. Det är alltså staten som har hand om det här! förstår ni?!
Jag tror att det är väldigt problematiskt att vi försöker romantisera bilden av Sverige. Skrapar man på ytan så har även vi smuts under naglarna. Problemet blir att fallet blir så väldigt mycket högre när det visar sig att vi inte är så bra som vi trodde. Vi behöver fortfarande ta ett betydligt större ansvar än vi gör idag.
Ett annat exempel på det smutsiga Sverige är hur vi behandlar samer. Säkert finns det fler.
Alla behöver dra sitt strå till sacken. Vi behöver börja reflektera över de val vi gör och vad de får för konsekvenser. Jag har i alla fall dåligt samvete över hur vi lever i västvärlden. Ett dåligt samvete med all rätt.
Länk till WWFs artikel: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/var-livsstil-paverkar/1591268-var-livsstil-paverkar-varldens-fattiga-allt-mer