oakland.blogg.se

Glad påsk

Kategori: Allmänt


Glad Påsk alla nära, kära och allt där i mellan!
 
Just nu pyntas alla affärer, hem, skolor och överallt med påskpynt. Vi har traditioner som vi årligen följer. Det är som att vi människor ständigt vill ha en anledning till att frossa, umgås och överkonsumera. Självklart tycker även jag att det är väldigt mysigt att träffa dem jag bryr mig mest om. I tidigare inlägg har jag just problematiserat kring konsumtionsvanor. Men nu till traditioner.
 
Vi följer gamla traditioner för att det är något vi är vana att göra. Det är något vi alltid gjort. Det hör till vår kultur. Det sker oftast väldigt oreflekterat. Var kommer våra traditioner ifrån? Vad står våra traditioner för egentligen? Tack vare genusvetenskapen började jag reflektera över detta. En reflektion jag fick skedde i samband med att vi visade en film i skolan om varför vi firar påsk.
 
I filmen berättade man att vi firar påsk för att Jesus led, dog och återuppstod. Det har säkert gemene människa koll på. (Sedan kan man ifrågasätta kristna traditioner i ett mångkulturellt samhälle) Men det som slog mig i filmen var just varför vi använder påskris. Påskrisen är en symbol för att män på 1600-talet agade sina familjemedlemmar med ris för att de skulle få känna Jesus lidande. Alltså vi återupprätthåller en tradition från att fäder slog sina familjemedlemmar. I filmen säger man: "Pappan agade familjen, men det är det nog ingen som gör längre. Men vi behöll påskriset.".  Är inte det lite sjukt?
 
En annan tradition som är värd att fundera lite kring är påskkärringarna. Påskkärrningar grundar sig i att man på 1600-talet trodde att det fanns häxor och att de på Skärtorsdagen skulle flyga till Blåkulla för att träffa djävjulen. Men vilka var det som ansågs vara häxor på den tiden? Jo, framförallt kvinnor. Kvinnor som man trodde hade slutit avtal med djävulen och som brändes på bål av den anledningen. Kvinnohat, om ni frågar mig.
 
Jag önskar er alla en härlig och lugn, men framförallt en reflekterande Glad Påsk!
  (null)






Genusbegrepp

Kategori: Allmänt

Jag tänker att vi måste reda ut lite begrepp som är viktiga att ha med sig. De här begreppen används väldigt ofta inom genusvetenskapen men behöver hamna hos gemene människa. Begreppen behövs i våra dagliga diskussioner och reflektioner. Det handlar om hur vi tänker och resonerar kring hur andra människor lever sina liv.
Det största genusvetenskapen har givit mig såhär långt är att förstå samhället och verkligheten med olika perspektiv. Jag kan på ett än mer nyanserat sätt förstå andra människors levnadsvillkor. Den analytiska förmåga kursen givit mig, upplever jag, är en stor tillgång och något varje individ borde ha. Den bygger på omtanke, empati och öppenhet.
 
Genus-begrepp:
 
Genus - Betyder kort och gott, socialt kön. Från början definierade psykoanalytikern Robert Stoller, genus eller gender, där sex = biologiskt kön och gender = socialt kön. Hur vi formas, utifrån normer och strukturer, till hur man ska vara man eller kvinna. Inte om vi föds med snopp eller snippa.
 
Feminsim - Många är rädda för ordet feminism. Man föreställer sig en grupp kvinnor som manshatare och vill att kvinnor ska ta över samhället. Den klicken av individer finns också. Men med feminism betyder konkret två huvudsaker:
 
- Man anser att gruppen kvinnor är underordnade gruppen män i vårt samhälle.
- Man anser att det bör ändras. (Jämställdhet)
 
Heteronormativitet - Heteronormen innebär att heterosexualitet uppfattas som normalt och naturligt. Heteronormativitet upprätthålls via lagar, relationer, handlingar och institutioner.
 
Queer - Samlande namn för aktivism och identitet. Queer är de personer som bryter mot heteronormativiteten. Alltså de personer som inte identifierar sig som man "bör vara" i ett heteronormativt samhälle.
 
Intersektionalitet - Ett begrepp som beskriver hur olika maktordningar samverkar till exempel baserat på kön, klass, funktionalitet, etnicitet, sexuell läggning. Man anser att en människa inte endast kan kategoriseras efter kön utan de andra maktordningarna (som nämnts ovan) också är viktiga faktorer.
 

 

 
 
 
 
 

Tidsmaskinsresan

Kategori: Allmänt

Eller vänta, vi behöver faktiskt inte gå så långt tillbaka i tiden för att få syn på skeva uppfattningar om samhället, kön och genus. Vi pratar om att vi kommit väldigt långt med jämställdshetsarbetet i Sverige, fast nej, vi har en bra bit kvar. Jag ska nu göra en tidslinje som visar just jämställdhetskampens historia.
 
1858 - kvinnor KAN bli myndiga.
 
1858 - Mannen förlorar "rätten" att slå sin fru.
 
1921 - Kvinnlig rösträtt (För mindre än hundra (97) år sen fick alltså inte kvinnor vara med att påverka hur landet skulle utformas och styras)
 
1922 - Fem kvinnor kommer in i riksdagen!
 
1964 - P-piller
 
1965 - Det blir olagligt att våldta inom äktenskapet (Det här är ca 50 år sen!)
 
1970-tal - Jämställdhetsbegreppet kommer in i politiken (jämställdhet kopplat till kön och jämlikhet kopplat till klass)
 
1971 - Särbeskattningen. Reformen gav kvinnor ett individuellt ekonomiskt medborgarskap som nu var skillt från familj och hushåll. Man definierade inte kvinnor längre som hustrur utan var nu självständiga medborgare.
 
1972 - Olof Palme tillsätter jämställdhetsdelegationen.
 
1974 - Könsneutral föräldraförsäkring (Innan kallades det moderskapsersättning vilket innebar att män enligt lag inte fick vara hemma med sina barn)
 
1979 - Lagen om jämställdhet i arbetslivet (Ja, då endast i arbetet)
 
1989 - Året då jag föddes blir ALLA yrken öppna för kvinnor. Innan så fick inte kvinnor arbeta med precis vad de ville. Det här 29 år sen.
 
1995 - För 23 år sen så införs EN pappamånad. Man tvingar papporna att ta EN månads ansvar över sin egen avkomma. Nu kunde man dessutom registrera partnerskap.
 
1998 - Sexköpslagen träder i kraft. Från och med nu är det lagligt att sälja sex men olagligt att köpa sex. Innan var det tvärtom. Stor betydelse för synen på utsatthet. Man väljer att se den som köper sex (oftast män) som förövaren och inte tvärtom.
 
2009 - Märker ni att vi börjar närma oss nutiden. Alltså för 9 år sen så skrotas jämställdshetslagstiftningen och blir till diskrimineringslagstiftning. JäMo blir till DO. Dessutom träder könsneutral äktenskapslagstiftning i kraft. Ja, du tänker rätt. Det är endast 9 år sen som det blev lagligt för samkönade par att ingå äktenskap.
 
2013 - Våldtäktslagstiftningen inkluderar även "särskilt utsatt situation".
 
2014 - Till det som kanske svider mest att tänka på är att det endast är 4 år sen som man tog bort tvångssteriliseringen för att få byta juridiskt kön. Alltså känner du att du fötts i fel kropp och vill ändra jurdiskt kön så var du tvungen att tvångssterilisera dig. Innan ville samhället inte att transpersoner skulle reproducera sig. Så vidrigt.
 
2017-2018 - En samtyckeslag har börjat diskuteras och vi får väl se när den träder i kraft.
 
Som sagt så behöver man inte gå tillbaka speciellt långt i historien för att koppla dåtidens mönster och strukturer till varför samhället ser ut som det gör idag. Varför människor har vissa föreställningar kring kön och genus. Varför vi ständigt blir styrda, upplärda, fostrade, tvingade in i könsstereotypiska fack. Varför kvinnor arbetar gratis från 16.02. Varför HBTQ-personer inte anses lika mycket värda som andra människor. Varför bara 5 % av barnen väljer att prata med sina fäder när de är ledsna. Detta i förhållande till att barn hellre pratar med någon annan (12%) eller ingen alls (11%). Varför patriarkatet dagligen förstör många människors liv.
Tycker du inte detta är problematiskt? Då gissar jag på att du är en heterosexuell medelålders vit man.
 
Lite perspektiv tack, lite perspektiv.
 
 
 
 

När något så rätt, blir så fel

Kategori: Allmänt

Det svenska badmintonförbundet har tänkt att de ska bli mer jämställda och inkluderande. Man har länge startat olika projekt där man vill färmja idrottande kvinnor och locka fler kvinnor till badmintonsporten. Det är bra, då majoriteten är män. Innan man bytte regelverk från det gamla räknesystemet till det nuvarande så spelade män bäst av 3 set till 15 medan kvinnor spelade till 11. Varför? vem vet. Men nu spelar både kvinnor och män bäst av tre set till 21. Ett jämställdhetspoäng, check.
 
Något annat som är väldigt fint med just badmintonsporten (inom Sverige) är att när det tävlas i lag, såsom seriespel, så spelar kvinnor och män tillsammans. Men tävlar i herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Tilsammans ska man försöka vinna bäst av åtta delmatcher. Sedan kan man problematisera varför det heter herr- och damdubbel, men det perspektivet kommer jag i första hand inte se på nu. Men okej, två jämställdhetspoäng.
 
När man spelar på elitnivå inom badminton, så spelar man ofta med domare. Domaren dömer matchen och ser till att allt går rätt till. Men varje match börjar alltid med att domaren säger: "Mina damer och herrar, på min högra sida...". Här exkluderas en hel del människor, bara genom att varje domare, varje match, måste börja med just den frasen. Varför? vem vet. "Mina vänner..", "Min kära publik..." eller "Välkomna till denna match...". En så liten ändring, men som kan göra en stor skillnad för att alla människor ska känna sig just välkomna till vår fantastiska sport.
 
Men nu till varför jag ville skriva det här inlägget.
 
Svenska badmintonförbundet har sedan tidigare nämnt gjort försök till att inkludera och göra sporten mer jämställd. Det senaste inom badminton är nu att man öppnar upp för elitklassade kvinnor att spela i herrklassen. På hemsidan skriver man att anledningen till ändringen är att de vill, i allt större utsträckning, tillåta kvinnor att tävla mot män eftersom damklasserna i vissa fall har för få deltagare.
 
När Lergöksträffen avgjordes i helgen var det med delvis nya förutsättningar. Nytt för året var att elitklassade damer också kunde tävla mot herrar i b-klassen – ett uppskattat inslag som gör att elitklassade damer får chansen att tävla mer.
 
- För elitklassade tjejer på mindre orter finns det få tävlingstillfällen. Och åker man många mil för att vara med på en tävling så kan det hända att man blir utslagen direkt. Det kan bli långa resor för lite speltid och vi ville underlätta för elitklassade tjejer att tävla så mycket som möjligt, säger Erik Säfsten.
 
www.badminton.nu
 
Såhär långt låter det ju faktiskt riktigt bra. Man tillåter kvinnor att spela i herrklassen för att de ska få chans att tävla mer och inte behöva lägga så mycket tid och pengar på att åka långväga för att tävla. Detta går ju helt i linje med badmintonförbundets tanke om att locka fler kvinnor till sporten men framförallt värna om dem man har. Dock ser jag det även ur ett annat perspektiv. Jag vill bara först förtydliga att jag tycker att idén om att kvinnor får chans att spela i herrklassen, ifall de vill, är mycket bra. Jämställdhetspoäng nummer tre, check.
 
Det första som jag ser blir problematiskt är att man likställer Sveriges elitdamer med herrarnas nästsämsta klass, b-klassen. Man öppnar alltså upp männens nästsämsta klass för Sveriges bästa kvinnor. Det tycker jag är nedvärderande och problematiskt. För detta speglar sig i hur vi generellt i samhället ser på kvinnor och män. Kvinnor som det svagare könet.
 
Det andra som jag tycker är problematiskt med det här är att man tar sig rätten att bestämma över kvinnorna och hänvisa dem till den klass man tycker passar dem bäst. Har kvinnor inte en egen förmåga att kunna bestämma själva vilken klass de vill och kan spela? Jag tror att kvinnor är fullt kapabla till att avgöra vilken klass de bör spela. Tydligen har man en annan syn på det i det här fallet.
 
När jag tog upp det här till diskussion fick jag bland annat argumentet att det blir synd om herrarna i de högre klasserna (elitklass och A-klass) om det får möta sämre tjejer. På vilket sätt är det synd om oss? eller är det oron över att kvinnorna eventuellt vinner över oss? Återigen avspeglar sig samhällets synsätt på kvinnor och män. Jag tänker att vi kan göra en jämförelse: "Man kan ju inte låta homosexuella gå på straighta nattklubbar, det är ju synd om de heterosexuella som måste stå ut med de homosexuella som dansar omkring." Det här låter inte klokt. Håller med!
 
Öppna upp herrklassen helt för elitdamer. Låt kvinnorna själva få bestämma och avgöra vilken klass de vill prova att utmana män i. Det är ingen som förlorar på det. Det enda männen eventuellt kan få är en förlorad match i statistiken. Det är väl inte så farligt, det är ju trots allt bara en sport och inte på liv eller död. Gör om och gör rätt så kommer jämställdhetspoängen rulla in än mer i framtiden.
 
 
 
 
 

Konsumtion - lyxliv och undergång

Kategori: Allmänt

Sverige klättrar på listan över länder med störst ekologiskt fotavtryck. Vi som bor i Sverige har det tionde största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. Vi lever som om vi hade 4,2 jordklot. Vår konsumtion leder till arbetstillfällen men i allt högre grad även till fattigdom, flykt och krig i andra länder. Visst är det orättvist?
 
www.wwf.se
 
Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Alla val vi gör i affären påverkar alltid någon annan på något sätt. Helt säkert på bättre och sämre sätt. Väljer jag att handla billiga kläder kan man till 98% säkerhet veta att det finns en anledning till varför kläderna är så billiga. Antagligen för att de är producerade i ett annat land, med arbetare som har både arbetsvillkor och lön som ingen i Sverige skulle acceptera, någonsin. 
 
WWF skriver att vår konsumtion påverkar de allra fattigaste mest. Det vi konsumerar bidrar till koldioxidutsläpp. Det påverkar klimatet vilket i sin tur leder till stora konsekvenser för fattiga människor på vårt jordklot och i förlägningen även oss själva. Vår konsumtion, med alla utsläpp som det innebär, leder till torka, översvämmningar, försurning av haven och höjning av havsytan. Våra möjligheter att leva goda liv försämras avsevärt. Vi behöver agera nu och de för att kommande generationer ska få ett gott liv.
 
År 2050 kan antalet människor på flykt på grund av klimatförändringar vara 200–700 miljoner om utvecklingen inte vänder snart. Genom att förändra våra konsumtionsmönster och minska våra koldioxidutsläpp bidrar vi till möjligheterna för fattiga länder att utvecklas.
 
Vi i västvärlden konsumerar och reser som aldrig förr. Vi lever i lyx och överflöd vilket gör att människor i andra delar av världen påverkas och uttnyttjas. Allt handlar om våra globala relationer.
 
Vi ett seminarie som handlade om just globala relationer. Vår tutorledare berättade för oss om sydafrikansk vinproduktion. Hon berättade att vinproduktionen i Sydafrika påverkar många människor väldigt negativt. Dåliga arbetsförhållanden och dåliga arbetsvillkor. Det är ett problem man är väl medveten om. Men trots den vetskapen så är Sverige, med sitt "duktiga" alkohol-monopol, den största inköpare av vin från Sydafrika. Det är alltså staten som har hand om det här! förstår ni?!
 
Jag tror att det är väldigt problematiskt att vi försöker romantisera bilden av Sverige. Skrapar man på ytan så har även vi smuts under naglarna. Problemet blir att fallet blir så väldigt mycket högre när det visar sig att vi inte är så bra som vi trodde. Vi behöver fortfarande ta ett betydligt större ansvar än vi gör idag.
 
Ett annat exempel på det smutsiga Sverige är hur vi behandlar samer. Säkert finns det fler.
 
Alla behöver dra sitt strå till sacken. Vi behöver börja reflektera över de val vi gör och vad de får för konsekvenser. Jag har i alla fall dåligt samvete över hur vi lever i västvärlden. Ett dåligt samvete med all rätt.
 
 
 
 
Länk till WWFs artikel: http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/var-livsstil-paverkar/1591268-var-livsstil-paverkar-varldens-fattiga-allt-mer